petek, 4. junij 2010

KAKO MLADI VIDIMO ODNOSE MED SLOVENIJO IN HRVAŠKO LETA 2020

V Piranu je potekal pogovor med Vedrano Gujič, članico HNS Mladih (Hrvaška narodna stranka Liberalni Demokrati), ki je tudi novoizvoljena članica Biroja LYMEC (Evropski mladi liberalni demokrati) ter Dejanom Radunićem, predsednikom Sveta Zares Aktivnih, na temo “Kako mladi vidimo odnose med Slovenijo in Hrvaško leta 2020″.
Na začetku je poslanec Franco Juri izpostavil pomen mladih ljudi v tej kampanji, ki je po njegove mnenju, bila premalo vključena v razpravo ter izpostavil, da deluje v poslanski skupini z mladimi strokovnimi sodelavci, brez katerih bi sama poslanska skupina težko delovala. Poudaril je pomembnost takih druženj, saj je sam mnenja, da lahko mladi ter tudi drugi državljanke in državljani obeh držav osebno izpovejo svoj pogled na “namišljene probleme”, ki se večinoma uporabljeni za dnevno politične probleme. Ob koncu je izpostavil dejstvo, da smo mladi tisti, ki bomo odgovorni za družbo v prihodnosti, da pa je na politikih njegove generacije pomembno to, kako zapuščino jim bodo dali.
Dejan Radunić je izpostavil, da je po 19. letih dovolj prerekanj o mejnem vprašanju. Potrebno je vzpostaviti normalne odnose ter na referendumu glasovati ZA arbitražni sporazum, saj samo tako zaključimo politične razprave, ki so v korist samo dnevno političnim temam ter koristijo samo strankam, ki so nacionalistično usmerjene. Prav tako je poudaril pomen, da se referenduma udeležijo tudi mladi ter tako izkoristijo svojo ustavno možnost ter po prepričanju Zares Aktivnih, glasujejo ZA arbitražni sporazum. Po mnenju Dejana Radunića bomo lahko le tako dosegli zavidljiv nivo strpnosti med državama. Njegova generacija,čez deset let, se bo primorana ukvarjati s problemi tedanjega časa. “Problemi današnjega časa naj se urejajo danes in v tem trenutku svojim potomcem pa prepustimo čisto prihodnost in energijo za nove podvige in izzive” je zaključil Dejan Radunić, predsednik Sveta Zares Aktivnih.
Vedrana Gujić je za na začetku izpostavila simulacijo, ki jo je imel tuj časopis “The Times” na svoji spletni strani o premikanju meja med državami. Slovenijo so premaknili nad Avstrijo, kajti po njihovem mnenju je Slovenija skregana z vsemi sosedami. Po njenem mnenju pa je to prav nasprotno. ” Problem meje je specifičen in sama opažam, da s prijateljem Dejanom zadnje mesece preživljava svoj čas ob tolmačenju in razpravljanju o latinskih izrazih, ki so uporabljeni v Arbitražnem sporazumu.” Po njenem mnenju je to bilo vse nepotrebno, če bi imeli sposobne vlade v preteklosti, bi lahko v nedeljo državljanke in državljani Slovenije odločali o meji na morju, tako pa, na žalost, odločajo samo o postopku imenovanja “ad hoc” sodišča, ki bo določil mejo” je zaključila Vedrana Gujić, članica HNS Mladi ter članica Biroja LYMEC.

Ni komentarjev:

Objavite komentar