torek, 8. marec 2011

OROŽARSKE AFERE IN MINISTRICA LJUBICA JELUŠIČ

Pa smo spet pri začetku osamosvajanja Slovenije ter pri razpadu Jugoslavije. Dvajset let je od tega, mi pa se še vedno kregamo in razpredamo o tem, kdo je za kaj zaslužen in kdo je kaj in nekje ukradel. Se nam res to da? Smo res tako patetični in totalno zagledani v preteklost, prihodnosti pa ne vidimo?

Danes berem v medijih, kako trenutna koalicija zahteva umik stopnje tajnosti iz dokumentov o orožarskih nakupih iz časa osamosvajanja in potem naprej v času vojne za samostojno Hrvaško. Imajo dokaze? Delne že, pa vendar ničesar oprijemljivega. Pa tudi če bi bili oprijemljivi, roki so zastarali, kazenski pregon je tako nemogoč. Vprašanje je samo politično preživetje oziroma politični obstoj politika Ivana Janše. Se ta medijska gonja pozna na kakem merjenju javnega mnenja, dvomim, SDS in Janša imata zveste volivce, ki ne bodo menjali barve, tudi levica jih ima, saj to je jasno vidno iz vseh merjenj javnega mnenja.
To, pa da nekateri politiki, kot osebnosti, nimajo oziroma niso visoko na lestvicah javnega mnenja, je pa tudi razumljivo, statistično verjetno dokazljivo kot tudi psihološko. Najvišje na lestvici so politiki ali funkcionarji, ki se pojavljajo redko v medijih ali pa jih sploh ni, izjema je tu samo predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, ki je prvi na lestvici. Drugi na lestvici dr. Janez Potočnik, se v medijih pojavlja toliko, kot se pojavljam sam, torej, vsake toliko. Psihološko ljudje najbolje ocenijo ljudi, ki jih ni v medijih, torej če pogledamo lestvico, akad. prof. dr. Žekš, minister brez resorja, če samo njega omenim, itd....

Torej, da se vrnem na prvotno temo, orožarska afera. Zakaj ministrica dr. Jelušič ne umakne stopnje tajnosti iz dokumentov? Se česa boji? Česa le, saj ni bila takrat zaposlena na ministrstvu, za ugled in dobrobit državljanov in države pa ji tudi ne gre, vsaj kar lahko opažamo pri dejanjih, ki so povezana z zahodnjaško vojno za nafto v Afganistanu in Iraku. Torej kje tiči zajec? Mogoče v dejstvu oziroma "traču", ki kroži po hodnikih političnih strank, vlade in Državnega zbora. Vas že zanima verjetno, kaj je to. To je pa "trač", da se je dr. Jelušič že dogovorila s SDS in Ivanom Janšo, da bo v naslednji Vladi, če jo bo sestavljal SDS, ostala na položaju ministrice za obrambo. Čisto verjetno oziroma možno je, da tak odgovor obstaja, mogoče statistično dokazljiv, če bi si nekdo vzel čas, da pregleda vse "napade" opozicije na njo ali pa "napade" koalicije na njo oziroma njeno delo. Da ne boste šokirani, več jih bo s strani koalicije. Ampak tudi to je politika, tako pa je in tega dejstva se ne da spremeniti.

Kaj torej preostane koaliciji? Drage poslanke, spoštovani poslanci trenutne koalicije, čas je da razmislite, kako boste postopali in delovali v primeru če vas tudi tokrat ministrica dr. Jelušič pusti na "cedilu" oziroma vam ne ugodi v zahtevi po umiku stopnje tajnosti z dokumentov o orožarskih poslih v začetku 90'. Jaz vam predlagam samo eno, čas je, da ministrica, ali odide, ali pa se vloži interpelacija zoper njeno delo. S svojim strokovnim delom je naredila neke premike, vendar je pomanjkanje političnega takta ter političnega razmišljanja, ministrstvo, ki ga vodi, pripeljala do neorganizirane organizacije, ki nima civilnega nadzora. Ta je pod nadzorom vojske, kar pa je popolnoma skregano z logiko v demokratičnih sistemih, saj vojsko nadzoruje civilna družba in dr. Jelušič je tukaj padla na testu, torej ni opravila svojega dela uspešno. Edino uspešno je opravila to, da ščiti svoj ministrski stol in ga ogreva za naslednji mandat, po njenem upanju seveda, da bo tisto vlado sestavljal in jo vodil Ivan Janša.

Ni komentarjev:

Objavite komentar